Montažstroj u Rijeci: Debata o pobačaju za siromašnu djecu

LJUBAV & EKONOMIJA je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Cilj je projekta ukazati na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja u našem društvu, te upozoriti da će restrikcije prava na pobačaj najviše pogoditi socijalno ugrožene žene i obitelji u Hrvatskoj.

LJUBAV & EKONOMIJA je multimedijsko povijesno putovanje o povijesti regulacije pobačaja na našim prostorima. Jelena Berković, novinarka i aktivistkinja za slobodu govora, predočit će publici sudbine naših prabaka, baka i majki u Kraljevini SHS, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Kako su se mijenjali zakoni o pobačaju na području Hrvatske od 1929. godine do danas? Što su o tim zakonima mislili liječnici, koji danas mahom koriste priziv savjesti kada se radi o pobačaju?

LJUBAV & EKONOMIJA nakon dokumentarnog performansa postaje javna rasprava. Ususret novom zakonu o pobačaju koji će u Hrvatskoj biti donesen u sljedeće dvije godine, želimo postaviti pitanje: Možemo li u ovoj, naizgled polarizirajućoj, temi pronaći prostor dijaloga i međusobnog razumijevanja?

U raspravi će sudjelovati Lidija Matošević, docentica teologije i majka četvero djece, koja će pojasniti zašto je kriminalizacija žena zbog pobačaja suprotna samoj srži Isusove poruke o ljubavi. Dalida Rittossa, docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci, govorit će o pravnoj irelevantnosti socio-ekonomskog razloga zbog kojega žene prekidaju trudnoću, jer ti razlozi pripadaju privatnosti žene u koje nitko ne smije ulaziti.

Razgovor će moderirati Zoran Grozdanov, doktor filozofije i predsjednik udruge Centar za kulturu dijaloga, koji svojim djelovanjem doprinosi dijalogu sekularnog i religijskog. Publika je pozvana na aktivno sudjelovanje u raspravi.

Prihodi od ulaznica bit će uplaćeni za razvoj programa “Moje mjesto pod suncem” udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge Šarolija. “Moje mjesto pod suncem” je program podrške socijalno ugroženoj djeci kako bi im se osiguralo poticajno okruženje za razvoj socijalizacije, vještina i znanja kroz besplatne aktivnosti kakve im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti. Dolaskom na događaj LJUBAV & EKONOMIJA ćete, barem simbolično, doprinijeti sprečavanju socijalne isključenosti djece iz ugroženih obitelji.

Ulaznice po cijeni od 30 kuna možete kupiti putem platforme Ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s