Sounded Bodies festival

U organizaciji udruge Domino od 26. rujna do 1. listopada u Zagrebačkom plesnom centru održava se treći Sounded Bodies festival čiju selekciju potpisuje koreograf i plesni umjetnik Bruno Isaković. Festivalski program je fokusiran na predstave koje se poigravaju upotrebom glasa i zvuka te njihovom povezanošću s tijelom i fizikalnošću.

Program Sounded Bodies festivala će predstaviti umjetnike iz Poljske, Irske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tijekom trajanja festivala će biti odigrano 10 predstava, te održane 2 umjetničke radionice namijenjene plesačima, koreografima i izvođačima, ali i svima onima koje zanimaju razne tehnike kontrole glasa i pokreta.

Festival 26. rujna u 20 sati otvara predstava hrvatske autorice Vesne Mačković Pod staklenim zvonom. Pod svjetlosnom simulacijom staklenog zvona izvođačica kroz pokret, glas, tekst i glazbu propituje odnose s tijelom. Nakon toga, na programu slijedi koncertna izvedba njemačke umjetnice Natasche Nikeprelevic i Kamenih baba. U ovom svojevrsnom ‘Jam sessionu’ spajaju se neki pomalo začudni elementi, interpretacije suvremene glazbe s balkanske tradicionalne napjevima. Natascha Nikeprelevic u sklopu festivala nastupa i 28. rujna sa solo izvedbom Oracle gdje glas i glazba proizlaze iz kontrasta amorfne strukture zvuka, buke i atonalnosti, koji se glatko pretvaraju u harmonijske melodije i nad-tonalne arije.

Festival nakon otvorenja nastavlja s različitim koncertno-performerskim izvedbama; Heroes Johna Scotta iz Irske koji na scenu postavlja operno-plesnu izvedbu, This is a Musical Karola Tyminskog iz Poljske u kojoj izvođač oscilira između nježnosti i surovosti stvarajući ritam koji se razvija prema transu ludila i užitka. U nastavku festivala Jule Flier prezentira svoje istraživanje i praksu vokalnog plesa izvedbom predstave I intend to sing te pokušava odgovoriti na pitanja: „Što je vokalni ples i zašto je važan? Što je ples o glasu?“ Dok kolektiv Komuna Varšava, uz gosta izvođača Ivana Marušića Klifa, predstavlja jedan nesvakidašnji projekt Mikro teatara u kojem su umjetnici dobili zadatak da pripreme 16-minutnu “mikro kazališnu” izvedbu pod vrlo specifičnim uvjetima: maksimalno četiri izvođača, četiri svjetla, dva mikrofona, jedan projektor i jedan rekvizit ne veći od ručne prtljage.

Završna večer festivala rezervirana je za donatorski koncert Damira Imamovića, uz gosta Maka Murtića, a sav prihod prikupljen tijekom večeri namijenjen je financiraju programa Fonda za druge. Uz garantiranu vrhunsku glazbu, odličnu atmosferu i mnoštvo pozitivne energije, svojim dolaskom podržavate Fond za druge koji je osnovan radi potrebe uspostavljanja dodatnih modela potpore umjetničkim i aktivističkim projektima.

Sve predstave na Sounded Bodies festivalu, osim I intend to sing Jule Flierl te donatorskog koncerta Damira Imamovića, su dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

Rezervacija ulaznica za sve programe ostvaruje se putem maila na soundedbodies@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s