Burza grešaka – nove izvedbe autorske predstave mladog umjetničkog kolektiva de.not

Premijera predstave Burza grešaka održana je 2016. u zagrebačkom Jedinstvu, a nakon toga izvedena je i u KSET-u te na prošlogodišnjem Art Pulloveru. Nove izvedbe održat će se u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10/1) u sklopu programa Koreospektar 23. i 24. siječnja 2018. godine s početkom u 20 sati.

Predstava je ostvarena kroz suradnju kolektiva de.not, Pogona i ekscene. Burza grešaka vrlo je otvorenog karaktera. Struktura je osmišljena i postavljena, a unutar nje izvođači sami na svoju odgovornost preuzimaju inicijativu i prenose publici vlastite priče.

„Pojam greška svojom definicijom predstavlja nešto netočno, nedostatno, nešto loše. Ta općeprihvaćena percepcija grešaka zanemaruje njihovu potencijalnu korist i usmjerava se na ono negativno. Burza grešaka uvriježeno shvaćanje dovodi u pitanje i postavlja u drugačiji kontekst negativan stav o greški. Mi greške i njihove posljedice vidimo kao nešto fluidno, nestalno i na taj način preispitujemo pretpostavku o njihovoj nestvarnosti. Pogrešku shvaćamo kao važan dio ljudskog života, ali ne kao nešto što treba izbjegavati i oko čega treba brinuti, jer možda nam je samo kriva perspektiva.“ – objašnjava Dora Kokolj, autorica ideje i koncepta.

Uz suosnivačicu de.not kolektiva Eni Vesović, suradnici na predstavi su ostali izvođači: Sven Bahat, Vanja Budimir, Mate Mihaljević i Veno Mušinović. Dramaturgiju potpisuje Anja Pletikosa, a grafički dizajn Kristina Mirošević.

„Greške su još jedan splet okolnosti na kojima se život, predstava, korak, napisana ili izgovorena riječ, misao, događaj i brojne druge stvari odvijaju, a ako ih ne primijetimo, one možda ni ne postoje.“ istaknuli su za kraj sami izvođači.

Karte se mogu rezervirati na blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr ili kupiti pola sata prije početka predstave po cijeni od 30 kuna.

Umjetnički kolektiv de.not nastao je kao rezultat želje za stvaranjem u području suvremenog plesa i kazališta. Kolektiv je osnovan na inicijativu dviju plesnih umjetnica Dore Kokolj i Eni Vesović, a Burza grešaka predstava je koja ih je povezala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s