Bella Technika – Fuzija plesne elektronike i zrelog stvaralaštva

Bella Technika – Section (2019)
Datum izlaska: 11. ožujak 2019.
Label: PDV Records, Bravo Boys/Odličan Hrčak
Žanr: Synthwave, Psychedelic Rock, Dub, Synth- pop, Dance-pop
Zemlja: Srbija
Ocjena: 8/10

Autor : Alen Lalić

Ovaj projekt je daleko od zvuka kakav je Darkwood Dub njegovao svih tih godina, što su i sami akteri ove priče priznali. To dakako nije loša odluka, pošto novo ime donosi i nove, zanimljive i originalne trenutke koje bi svakako trebalo prepoznati. Uzevši u obzir i produkciju albuma za koju je zaslužan sam Drobac, Emeryn Dobyns i Seth Manchester, koja je zaista na visokom nivou i nesvakidašnja za ove prostore, takvih trenutaka nije nedostajalo.

Uvodna stvar albuma “Heat Control” zrači ‘kraftverskom’ elektronikom sedamdesetih u kombinaciji sa snažnim basom koja već u samom startu uspijeva zaintrigirati uši za ono što dolazi u ostatku albuma. Fantastičan uvod koji se jednako lako može zamisliti kako svira u poodmakloj fazi večeri nekog underground kluba. Iduća, “Perhaps” smiruje tempo i naglašava više neke sanjive i romantične pop trenutke. Nastavlja ju “Flowers” čija gitara momentalno podsjeća na nešto kasnije radove koje je na svojim albumima Bibio stvarao, a neosporiv je i Dobynsov vokalni doprinos u pjesmi. “Rocking Chair” ponovno zaokreće album u više bpm-a no ovaj put mikrofon preuzima operna pjevačica Katarina Jovanović, čiji vokalni  izražaj  u pjesmi  nije vezan za operu te koja uz moćan bas i upečatljive klavijature čini jedan od većih iznenađenja albuma.

 

“Reinvented Daily” glatko vodi u drugu fazu i razigrano predvodi osjećaj koji se pojavio u prošloj pjesmi. Pomalo bezlična “Move On” ostavlja dojam kako sama sebe zabavlja diverzitetom ambijentalnih zvukova kako ne bi ostala uskraćena nakon prethodnog niza snažnih pjesama. “Fascination” na dramatičan i šarmantan način privodi album kraju mirnoćom svoje melodije i slojevitošću Katarininog vokalnog umijeća. Posljednja “I Feel So Light” je nesumnjivo jedan od jačih aduta albuma te ostavlja dojam da Bella Technika ima još dosta toga za ponuditi. Ipak je ovo provjereni tim kojemu ovo nije prvi korak u svijet glazbenog stvaralaštva.

Prilično je jasno kako nije bio potreban nikakav hype oko ovog albuma jer svojom autorskom zrelošću, pomno odabranim gostima, kao i samom produkcijom opravdan je svaki trenutak proveden u mraku. Ostaje samo da se ova priča shvati kao novi početak bez previše uplitanja nostalgije za onim poznatim. Prva prilika za to je njihov nastup 8. kolovoza u Društvenom centru Rojc u Puli.

*redoslijed pjesama u tekstu nije istovjetan onom na samom izdanju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s