Prezentacija hrvatskih umjetnika na desetom izdanju međunarodnog Kaunas Bijenalea

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kaunas Biennial (Litva), danas najznačajniji festival suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama, osnovan je pred deset godina inicijativom lokalnih umjetnika i kustosa s namjerom da podrži transformaciju grada iz središta posrnule tekstilne industrije u središte umjetnosti i kreativnosti. Stoga se njegov program bazira na korelacijama u područjima vizualne umjetnosti, arhitekture i tekstila.

U posebnom fokusu ovogodišnjeg izdanja su zvuk i glazba. Kustos glavne izložbe jubilarnog izdanja je Nicolas Bourriaud, ugledni francuski teoretičar i kritičar umjetnosti, autor djela „Relacijska estetika “ i „Postprodukcija“, koja su u velikoj mjeri utjecala na razumijevanje i interpretiranje suvremenih umjetničkih praksi i pojava. LAB 852 ovom prigodom vodi u Kaunas devet hrvatskih i austrijskih umjetnika iz područja zvuka, tekstila, svijetla, arhitekture i glazbe. Umjetnički tim sastavljen od Bojana Gagića, Mijodraga Gladovića, Barbare Radelja, Zdravka Krasića i Elisabeth Schimane otvorit će bijenale s projektom: Agora or Artistic Assembly. Prezentacija se sastoji od zvučno-svjestlosne instalacije, interaktivne skulpture, live electronics performansa i dokumentarističke izložbe. Umjetnicima je na raspolaganju cijeli kat bivše tvornice tekstila Drobes u Kaunasu, a za ovu priliku će se aktivirati i željeznička pruga koja je iz naselja Šančiai nekoć dovodila radnike na posao. Tijekom idućih dana, prostorije Europe Direct Centra i Tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku postati će privremena Agora na kojoj će se spomenuti umjetnici sastati kako bi finalizirali projekt.

Iz Hrvatske u Litvu otputovat će i jazz fusion sastav CHUI koji će tijekom jednotjedne umjetničke suradnje sa litvanskim Psilicone Theatre, pripremiti groteskni live audio-vizualni performans naziva Hairy Hairy Mouth, čija je prezentacija predvidjena u drugom tvorničkom kompleksu, takodjer na samom otvaranju ove tromjesečne manifestacije.

Dodatno, mlade hrvatske umjetnice Barbara Radelja (tekstil) i Hrvoslava Brkušić (zvuk) sudjelovati će u trotjednoj medjunarodnoj umjetničkoj rezidenciji pod nazivom “Creative Symbiosis” te stručnom seminaru na temu: Sonic Patterns – Textility of the Code, u organizaciji Crafts Council-a iz Londona.

Prezentacija na Kaunas Bijenaleu odvija se u sklopu projekta Networked Encounters, podržanog od programa Creative Europe u trajanju od svibnja 2015. – prosinca 2016. godine. U projektu sudjeluju organizacije: Kaunas Biennial (Litva), Arte&Arte (Italija), Crafts Council (Velika Britanija) i Lab 852 (Hrvatska).  Jedan od lokalnih partnera projekta je Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku u kojoj se prezentacija projekta planira u 2016. godini.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s