Kontejner [INTERVIEW]

Oni su nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju transdisciplinarnih festivala i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu. Na ‘sceni’ su od 2002., a alfa i omega projekta KONTEJNER nazvanog prema onom prvom koji se gle čuda održao upravo u dva velika, pogađate, kontejnera su Sunčica Ostoić i Olga Majcen Linn. Sunčica je povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i likovna kritičarka iz Zagreba gdje je na Filozofskom Fakultetu diplomirala povijest umjetnosti i filozofiju, a Olga je na istom fakultetu i u istom gradu završila povijest umjetnosti i komparativnu književnost.

kontejner_logo

KONTEJNER organizira tri trijenalna festivala: Touch Me festival (tematski festival progresivne umjetnosti, znanosti i tehnologije), Device_art (festival posvećen napravama i strojevima kao umjetničkim medijima) i Ekstravagantna tijela (festival usmjeren na politike normaliteta i tjelesnu umjetnost). O samim festivalima, ali i brojnim drugim stvarima popričali smo s voditeljicom programa udruge Enom Hodžić te producenticom i ‘malom od PR-a’ Jelenom Matičić koje su u Kontejneru prvo volontirale, da bi nakon toga postale njegove punopravne i ravnopravne članice.

Vjerojatno ste i sami shvatili da video intervju s dotičnima gledate nakon klika na video koji se nalazi na samom vrhu teksta. 🙂

Inače, od 2011. KONTEJNER vodi program Galerije Močvara posvećen umjetnosti zvuka. Tako vas već 12. travnja (utorak) zovu na novo događanje posvećeno glazbi ljubavi i nježnim, sentimentalnim emocijama – ali ipak u malo drugačijem aranžmanu od onog na koji su navikli ljubitelji balada. U sklopu programa ove zagrebačke galerije posvećene umjetnosti zvuka njemački umjetnik Martin Backes predstavlja multimedijalnu instalaciju pod golicavim nazivom ‘O čemu pjevaju strojevi?’. Uz milozvučnu izvedbu najvećih hit-balada 90-ih, poput epske ‘I Will Always Love You’ Whitney Houston, Backesov raspjevani uređaj pomoću računalnog programa pokušava odgonetnuti emocije u svakoj od pjesama i unijeti ih u interpretaciju i samu izvedbu – kao da i sam želi posjedovati određenu sofisticiranost pjevača i iskazati vlastitu osobnost. Otvorenje izložbe u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu održat će se u utorak, 12. travnja u 20 sati, kada je na rasporedu i razgovor s umjetnikom, koji će objasniti ideju koja stoji iza ovog rada. Ulaz je naravno besplatan, a instalacija se može razgledati 13. i 14. travnja od 17 do 20 sati @ velika dvorana Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip bb).

Side_Close

Drugim riječima, ako još uvijek niste, svakako za početak provjerite što se to događa u Galeriji Močvara, a nakon toga nikako ne biste trebali zaobići ni ostale aktivnosti kojima se ova izuzetno poduzetna i kreativna skupina ljudi (uspješno) bavi već dulje od jednog desetljeća.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s