Design District Zagreb osvojio je Grand Prix u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516

Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Nominirani za Veliku nagradu HDD-a 2016. bili su autorski tim Design Districta Zagreb, Numen/ForUse za instalacije Tape, Net i Tube te Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec za tipografiju Louvre Sans i Louvre Serif.

Obrazloženje selekcijske komisije: ‘Zagrebački festival Design District Zagreb održan je po prvi puta ove godine od 16. do 19. 6. a usmjeren je na promociju lokalne kreativne scene unutar zagrebačke četvrti koja se prostire uz Martićevu ulicu. Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika (kreatora sadržaja), posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora koji su u manifestaciju uključeni kroz konkretne, dizajnerske projekte. U Design Districtu angažiralo se oko stotinu dizajnera, arhitekta i aktivista koji su u festivalu pronašli platformu za provedbu vlastitih projekata – od onih koji promoviraju domaću dizajnersku i arhitektonsku baštinu do projekata usmjerenih ka dizajnerskom eksperimentu ili stvaranju novih urbanih sadržaja. No projekt je više od zbroja svojih izrazito heterogenih sastavnica – Design District Zagreb u razdoblju od samo nekoliko dana pokazao je kako je iz nedvosmisleno dizajnerske vizure moguće osloboditi i taktički osvijetliti svu vitalnost jednog malog gradskog poteza inspirirajući se i povezujući sa svima, od kulturnih, dizajnerskih i komercijalnih aktera koji tamo borave i djeluju, do lokalne zajednice, sadržaja, skrivenih mjesta i priča koje čine njen svakodnevni život’. Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Iva Babaja, Andrej Filetin, Marko Golub, Silva Kalčić, Gjuro Korać, Mladen Orešić i Koraljka Vlajo, kojima su se pridružili francuski dizajner tipografije Jean François Porchez te njemački produkt-dizajnerski dvojac Osko+Deichmann (Blasius Osko i Oliver Deichmann).

Podsjetimo – od 16. do 19. lipnja, Design Districtom Zagreb, odnosno ‘zonom Martićeva’, prošlo je nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, a lokalna zajednica osnažena je sudjelovanjem u inspirativnom festivalu koji je uspio privremeno preobraziti kvart i tijekom četiri dana trajanja ispuniti ga raznovrsnom proizvodnjom kulture, umjetnosti i dizajna. Središnja je ideja projekta uvjerenje da dizajn ima svoju ulogu u socijalnoj koheziji te svojom metologijom i interdisciplinarnošću može biti itekako koristan u ostvarivanju čim boljih životnih uvjeta za čim više ljudi. U festivalu je participirala gotovo cjelokupna lokalna kreativna zajednica, a u događanju su uživali ne samo posjetitelji, već jednako i lokalni stanovnici.

‘Velika nam je čast što je, uz bok izvrsnim sunominiranim kolegama, međunarodni žiri Design Districtu Zagreb odlučio dodijeliti ovogodišnji Grand Prix. Ovakvo je priznanje od velike važnosti za afirmaciju projekta i njegovih dugoročnih ciljeva. Izuzetno smo zahvalni svim posjetiteljima, partnerima, suradnicima, institucionalnoj podršci i medijima — kao i stanovnicima ‘zone Martićeva’ i svima koji su prepoznali velik trud uložen u pokretanje potencijala ovoga kvarta te poticanje već postojeće kreativne zajednice koja ovdje djeluje. Oduševljena sam uspjehom prvog festivala, a ovom prilikom najavljujemo već drugo izdanje, koje je predviđeno za 13. – 18. lipnja 2017.’, izjavila je kreativna direktorica i osnivačica Design Districta Zagreb, Ira Payer.

Osim toga na otvorenju Izložbe hrvatskog dizajna 1516 (koja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt ostaje otvorena sve do 16. listopada) čak dvije nagrade osvojila je grafička dizajnerica Lana Cavar. Jedna od dvije uručene joj nagrade – u tradicionalno najbrojnijoj kategoriji Dizajna vizualnih komunikacija – jest Nagrada za najbolji grafički dizajn, a pripala je njezinom radu vizualnog identiteta Hotela Adriatic (Maistra) kojega je britanski Guardian proglasio jednim od najboljih boutique hotela u Europi za 2016. godinu. Koautori ovog dizajna su Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić. Uz ovu nagradu Lani Cavar dodijeljena je i posebno prestižna nagrada za izvrsnost ICO-D Excellence Award, čiji je pokrovitelj međunarodno udruženje dizajnera ICO-D, a koja se dodjeljuje ukupno najboljem radu s područja vizualnih komunikacija od strane međunarodnog žirija. Ovaj put je njome nagrađen vizualni identitet sezone 2014-/16 Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s