Lauba najavljuje 6. rođendan i veliku izložbu kanadskog umjetnika Andrewa Salgada

Proslava Laubinog 6. rođendana počinje u petak 30. lipnja od 18 sati u vanjskom prostoru Laube uz DJ program, a izložba će službeno biti otvorena uz već tradicionalni razgovor s umjetnikom u 20 sati.

Andrew Salgado (rođen 1982.) kanadski je umjetnik koji živi i radi u Londonu, a svoje je radove izlagao u cijelom svijetu. Njegove su slike portreti velikog formata u koje su utkani elementi apstrakcije i simbolIčkog značenja. Na tim velikim gesturalnim slikama Andrew Salgado istražuje koncepte koji se odnose na uništenje i rekonstrukciju identiteta – postupak koji on smatra ponovnim promišljanjem konvencija figurativnog slikarstva kroz težnju prema apstrakciji. Salgado dovodi u pitanje prirodu identiteta, pa čak i sam čin slikanja kao nešto monstruozno, alegorijsko ili simbolično. Uključujući klasične arhetipove u neizmjerno inventivan pristup odabranom mediju, Salgadov rad prkosi kategorizaciji. Njegovi nedavni radovi uključuju kolaž, mješovite medije, pa čak i rukom obojenu i ručno šivanu tkaninu i platno.

„Želim vidjeti kako moje slike djeluju neovisno od njihova doslovnog figurativnog temelja te kako bi se mogle dekonstruirati kroz izbor boja, smanjenje oblika i trijumf materijalnosti tako da postanu nešto sasvim nadnaravno.”

Radovi koji će biti izloženi u Laubi producirani su isključivo za potrebe ove izložbe te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup suvremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija. Riječ je o do sada najvećoj izložbi ovog autora, jednom zaokretu od slikarstva ka instalaciji te njegovoj prvoj izložbi na ovom području. Na izložbi će biti predstavljeno preko 70 radova različitih formata, također, za potrebe izložbe u Laubi gradi se scenografija, niz prostorija te između ostalog i umjetna plaža. Otvorenje izložbe započinje već tradicionalnim Laubatalkom, razgovorom s umjetnikom, koji će moderirati kustos izložbe, Mario Guček Andromak.

Otvorenje izložbe obilježava i 6. rođendan Laube koji će biti popraćen prigodnim popratnim programom u unutrašnjem i vanjskom prostoru ljetnog vrta Laube. Za dobru zadbavu zadužen je britanski DJ dvojac iz Batha, KOTU.

Izložba je dio Laubinog ljetnog programa koji uključuje niz izložbi, te popratnih sadržaja poput ljetnog vrta, radionica, predavanja, projekcija te glazbenih sadržaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s