Velika turneja Darka Rundeka ‘Apocalypso Now’ krajem godine stiže u Dom sportova

Turneja ‘Apocalypso Now’, pokrenuta u znak 20 godina od objave albuma ‘Apokalipso’, trijumfalno je započela 15. lipnja i nanizala čak 20 koncerata koje je pogledalo više od 110.000 ljudi. Apsolutni rekord drži nastup na beogradskom Beer Festu održan pred 80.000 fanova.

Ovaj uspješan tour produkcijski je zaokružen muzičko scenski projekt, sa sedam pratećih muzičara, autorskim videom Hrvoslave Brkušić, kostimima Olivera Jularića, svjetlosnim efektima Dalibora Radića u režiji Sande Hržić, namijenjen velikim scenama. On predstavlja svu intimnost, ljepotu i raskoš Rundekove glazbe i poetike, koja je postala dijelom života više generacija publike, od tinejdžera do ljudi koji su za sobom ostavili više od pola stoljeća.

Tako je i za ove koncerte Rundek okupio glazbenike raznih generacija, od izvrsne dvadesetogodišnje saksofonistice Ane Kovačić i vječnog mladića Igora Pavlice na trubi, preko pripadnika nove zagrebačke scene Roka Crnića (Porto Morto) na basu i bubnjevima, Mire Manojlovića na udaraljkama i vibrafonu, Slivia Biočića na bubnjevima, gitari i basu, do članova Cargo Trija, violinistice Isabel i multiinstrumentalista Dušana Vranića Duce.

U izboru pjesama, težište je na slavljeničkom albumu Apocalypso i onim pjesmama unazad tih 20 godina, koje nam danas najviše znače“ istaknuo je Rundek, što se i pokazalo na set listama dosad održanih nastupa. Osim ključnih momenata albuma, kao što su ‘Apokalipso’, ‘Grane smo na vjetru’, ‘Tranzit’, ‘More more’, ‘Senor’ ili ‘Štrajk željezničara’ Rundek i njegov bend proći će i kroz neke od najvažnijih pjesama raznoraznih repertoara, od Haustora do Cargo Tria.

‘Apokalipso’, prvi samostalan album Darka Rundeka, jedno od ključnih izdanja u povijesti hrvatske diskografije, originalno je objavljen 1997. godine. Na 20 obljetnicu Rundek i Dancing Bear predstavili su ga u specijalnom remasteriranom obliku naslovljenom ‘Apocalypso’ i pojačanom nikada objavljenim albumom grupe Haustor ‘Dovitljivi mali čudaci’. Naime, upravo su ‘Dovitljivi mali čudaci’ trebali biti peti album Haustora, ali prije nego što je završen, bend se raspao 1990. godine. Pjesme planirane za ‘Čudake’, kao što su ‘Ista slika’, ‘More more’, ‘Hiawatha’ dovršene su na kasnijim samostalnim albumima.

Rundek je nakon ‘Apokalipsa’ objavio ‘U širokom svijetu’ (2000), a za sljedeći album ‘Ruke’ (2002) okupio je mnogoljudni Cargo orkestar s kojim je snimio i ‘Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da’ (2006), da bi potom sa sa Rundek Cargo Trijom realizirao ‘Plavi avion’ (2010) i ‘Mostove’ (2015).

Ulaznice po cijeni od 90 kn već su u prodaji, a ta cijena ostaje na snazi do kraja mjeseca. Od 1. listopada do 15. prosinca za ulaz će trebati izdvojiti 100, a na dan koncerta 120 kn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s