Filmovi Ivana Faktora i Marka Tadića u konkurenciji za Grand Prix 12. Festivala 25 FPS

Na razmeđi rujna i listopada, s programom koji već dugi niz godina održava izvrsnu vezu zagrebačke i riječke publike željne drugačijeg filmskog programa, Festival 25 FPS i ove godine u svojim programima donosi raznovrstan izbor najuzbudljivijih eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Svojevrsna kruna programa je konkurencija u kojoj se ove godine nalaze 24 filma koje su među 1.462 prijavljena rada izabrali Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici programa.

Filmovi će se prikazivati u pet programskih i tematskih blokova koji će na najbolji način istaknuti pojedinačne idejne i estetske preokupacije autora. S nekim su se autorskim preokupacijama iz ovogodišnje konkurencije gledatelji susretali i na prijašnjim festivalskim izdanjima, naime – konkurencija krije nove radove nekolicine autora čiji su filmovi bili prikazivani i nagrađivani na Festivalu 25 FPS, često i uz njihovo prisustvo. Među takvima se posebno ističe u Zagrebu rado viđen nagrađivani britanski filmaš Ben Rivers čiji se film ‘Daleka epizoda’ nalazi u programskom bloku kojim se otvara 12. Festival 25 FPS. Gostovanje britanske umjetnice Jodie Mack na 25 FPS-u 2014. godine za sobom je ostavilo veliki broj obožavatelja i pozamašnu količinu šljokica kojima se i ovaj put poigrala u svom najnovijem filmu ‘Nešto među nama’ – studiji koreografiranog pokreta svjetlucavih drangulija i ukrasa koji u konačnici tvore glamurozni balet u punom sjaju 16mm filmske vrpce.

Riversov kolega i ko-redatelj na Festivalu prikazanog filma ‘Čarolija za obranu od tame’, Ben Russell, na 7. 25 FPS-a je kao član Velikog žirija nagradio korejsku autoricu Hayoun Kwon za film ‘Manjak dokaza’ te joj je tim činom otvorio mnoga festivalska vrata. Hayoun Kwon ove godine konkurira za nagradu filmom ‘489 godina’, prijepisom svjedočanstva bivšeg vojnika u Južnoj Koreji koji priča o svojim iskustvima s istraživačke misije i nevjerojatnom otkriću iz polja prepunog mina koje je postavila J. Koreja ne zabilježivši gdje.

Raznovrsnosti pristupa temama i filmskim tehnikama pridonijet će znanstveno-fantastični i psihotropični imaginarij ‘Nered’, film američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra, ‘Ništa ne može biti bez duhova’, film Rainera Kohlbergera rađen bez kamere i filma koji i takav žestoko napada ljudski sustav percepcije te ‘Rhus Typhina’, film A. Moralesove i G. Bagdasarova nastao uz pomoć Labodobleovog eksperimenata s prirodnim (organskim) razvijačem filma koji je odgovoran i za nelinearnu strukturu filma.

Dašak dalekih krajeva i civilizacija konkurencijom će pronijeti ‘Grad Maja’ meksičkog redatelja Andrésa Padille Domene, film s ruba znanstvene fantastike i dokumentarca koji raščlanjuje imaginarij majanske kulture i njihov identitet danas, te Prizori iz crtaćeg bloka indijskog redatelja Amita Dutte, poznatog i cijenjenog po osebujnom stilu filma ukorijenjenom u indijskoj estetici i osobnoj simbolici što u konačnici rezultira vizualno bogatim i akustički poticajnim slikama.

U konkurenciji za festivalske nagrade nalaze se i dva rada hrvatskih autora: ‘Sve bih ostavio ovdje’ Ivana Faktora koji tijekom četiri godišnja doba kroz prozor bilježi svijet oko sebe malom DV-kamerom i ‘Pokretni elementi’ Marka Tadića, film o kreativnim procesima koji vode do stvaranja umjetničkih djela. Film je zamišljen kao hommage autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se dijelom koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća.

Filmovi su u konkurenciji za jedan od tri Grand Prixa Festivala, a dodijelit će se i nagrada kritike. Svi hrvatski filmovi u konkurenciji su za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljni život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

Pored programa konkurencije, 12. Festival 25 FPS pripremio je svoje stalne programe – Žiri predstavlja, Ode filmu, Expanded Cinema, Refleksi te predstavljanja knjiga, razgovore s autorima i posebne projekcije o kojima će javnost obavijestiti u tjednima koji prethode Festivalu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s